Handelaar van de maand

algemeen

datum ikoon 2 dec. 2020

Slagerij Brabants valt in de prijzen van internationale vakwedstrijd

Ambachtelijke producten met een verhaal

De ambachtelijke producten van Slagerij Brabants haalden op de gereputeerde internationale vakwedstrijd van de Confrérie des Chevaliers du Goûte-Andouille de Jargeau liefst vijf keer goud en één keer zilver. Het overtrof de stoutste verwachtingen van zaakvoerders Jelle en Evy, die hun inzet voor lekker, gezond en eerlijk vlees beloond zien.

Het was met een klein hartje dat Evy en Jelle hun producten op het internationale podium presenteerden. “Het was onze eerste deelname aan een vakwedstrijd”, vertellen ze. “We kregen wel veel positieve respons op onze charcuterie van de klanten. Maar om ons meteen te meten met internationale collega's, dat leek ons niet evident.” Toch trok Jelle, aangespoord door Evy, zijn stoute schoenen aan en zond zes lekkere producten in voor de competitie met deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

De jury, bekend om zijn strenge beoordeling op geur, smaak en presentatie, boog zich zorgvuldig over de Bastpaté, de ovengebakken Duroc beenham van het huis, het huisgemaakt kippenwit, de huisgerookte nootham, het huisgerookt spek en de huisgerookte Filet d’Anvers van de Herentalse slagerij. De Filet d'Anvers scoorde zilver, de rest allemaal goud. De bekroonde Bastpaté maakt de slagers dubbel trots. Hij is gekruid met het bier van scouts De Buecken, de Bast. Zo straalt het succes ook af op het Herentalse gemeenschapsleven.

 “We zitten nog even op een wolk”, lacht Evy. “We krijgen felicitaties uit de slagerswereld. Dit zet ons aan om op onze weg verder te gaan. We kiezen voluit voor gezonde kwaliteit en milieuvriendelijkheid. Het begint al met het varkensvlees dat we gebruiken. Onze leverancier is een kleine varkensboer uit Merksplas, die maar zestig varkens per week laat slachten. In de grootindustrie spreek je over tweeduizend dieren per dag. Bij onze boer krijgen de dieren tijd om te groeien. Ze worden niet volgespoten met antibiotica en zitten niet met honderden in één stal. Ze kunnen naar buiten en besmetten elkaar niet. De boer brengt ze zelf naar het slachthuis, om toe te kijken op het slachtproces. Dieren die op een barbaarse manier worden geslacht, leveren geen goeie kwaliteit om te verwerken bij de ambachtelijke slager. Je krijgt dan vlees met blauwe plekken en charcuterie die veel sneller slecht wordt. Stress breekt eiwitten af, wat voor verzuurd vlees zorgt.”

 “Ons rundvlees betrekken we liefst van vrouwelijke dieren. Vlees van koeien die minstens twee keer gekalfd hebben, smaakt veel romiger, sappiger, heeft meer vetstructuur. Dat is nodig om te kunnen vermalsen. Wij kiezen ook voor gespekt varken en koteletten met een grote vetrand. Dat geeft smaak en malsheid. Bovendien denken we aan het milieu. We werken met karkassen en gebruiken het dier volledig op. De lever verwerken we in onze paté. We doen niets weg. Daar zit veel arbeid in, maar komt het milieu ten goede.”

 “Onze meerwaarde zit ook in het ambachtelijke werk. We roken met een authentieke rookschouw met houtsnippers, waardoor je een heerlijk ouderwets aroma krijgt, een ambachtssmaak zeg maar.”

Evy en Jelle, die door de Koninklijke Orde van Slagers en Spekslagers trouwens officieel erkend zijn als ambachtsvrouw en ambachtsman, hebben nu meer dan ooit de smaak van hun duurzame werkwijze te pakken. Hun ambitie is om echte, erkende streekproducten op de markt te brengen. “We houden van producten met een verhaal. Het vraagt de nodige energie om de mensen erin mee te krijgen. Maar het lukt steeds beter. En een onderscheiding als deze helpt ons natuurlijk ook. De medailles geven ons alvast een boost. We gaan blijven innoveren en wie weet vallen we in de toekomst nog meer in de prijzen.”

Op Facebook (culinaire slagerij Brabants) en instagram (culinaireslagerijbrabants) ontdek je alle nieuwe bereidingen van Jelle en Evy en hun team.

helemaal herentals

nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van wat er in Herentals gebeurt? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

We sturen op regelmatige basis mails over komende activiteiten.
Uw email-adres zal enkel voor deze mails gebruikt worden.